Ј.П. Билјанини Извори – Охрид

Јавното претпријатие Билјанини Извори е јавно претпријатие , формирано со одлука на Советот на град Охрид на 28 февруари 2008 година. Неговата основна дејност е да стопанисува со Спортско рекреативниот центар Билјанини извори  и  јавниот паркинг простор.

            Спортско рекреативниот центар се наоѓа на 695 метри надморска височина, со идеални климатски услови во текот на целата година ( 232 сончеви денови во годината ), лоциран на излезот на Охрид во подножјето на планината Галичица.

            Инфраструктура што ја поседува Спортско рекреативниот центар овозможува одлични услови за спортско професионално и рекреативно користење на истата,  како и можности за организирање на културни, музички и други алтернативни настани.

            Спортско рекреативниот центар бил домаќин на многубројни спортско-културни манифестации од кои поважни се:

 • Музичка манифестација Охрид Колинг 2016, 2017
 • Фудбалски летен камп на ФК Барселона 2017
 • КУП на Македонија во кошарка 2016
 • Европско првенство Б дивизија за шени кадети – 2015 година
 • Светско првенство во ракомет за шени младинки – 2014 година
 • Охрид Трофеј , турнир во кошарка – 2013 година
 • Европско сениорско првенство во ракомет за жени – 2008 година
 • Светско младинско ракометно првенство за мажи – 2007 година
 • Светско кадетско ракометно првенство за жени – 2008 година
 • Европско младинско кошаркарско првенство за мажи – 2000 година
 • Концерт на Брајан Фери ( Спортска сала ) – 2007 година
 • Концерт на Лени Кравиц ( Градски стадион ) – 2008 година
 • Концерт на Боб Синклер ( Градски стадион ) – 2009 година
 • Концерт на Бјело Дугме ( Градски стадион ) – 2010 година
 • Балканско првенство во гимнастика

            Јавниот паркинг простор е втората дејност со која стопанисува ЈП Билјанини Извори. Во овој момент ние раководиме со сите јавни паркинзи на територија на Општина Охрид.

           ЈП Билјанини Извори располага со човечки ( искусен професионален кадар ) и машински ресурси ( машина за бусен ) за ваѓање и поставување на бусен како и за комплетно одржување на фудбалски терени и секакви тревнати површини.

Повелете дојдете

Со почит,

ЈП Билјанини Извори